Svensk 2:a plats i Designers Nest

Strax innan allt som har med tävlan och placeringar att göra kom att handla om OS och vintersport avgjordes den 19:e upplagan av designtävlingen Designers Nest på modeveckan i Köpenhamn.

Vann gjorde Giorgi Rostiashvili från The Royal Academi, school of design i Köpenhamn.
Giorgi-Rostiashvili

 

Och andra platsen blev alltså blå-gul!
Emelie Johansson från Textilhögskolans masterprogram i Borås prisades för sitt nyskapande sätt att utgå från mönstret före plagget och på så sätt låta kreationerna växa fram.

_DSC2330

Emelie3

Genom att projicera mönster direkt på en kropp har hon sedan utvecklat dem efter hur kroppen rör sig. Hon har utgått från vanliga mönsterelement som en prick, en rand och en ros. Men istället för att arbeta fram plagget först och mönstret sedan, som är den vanliga arbetsgången inom modeindustrin, har hon arbetat med nya metoder där plagg och mönster skapas parallellt.” står det att läsa i pressreleasen från högskolan.

 

Jag gillar verkligen idén med att skapa plagg på det här sättet och slås av att det är liknande tankegångar som Lindex-vinnaren Emma Lindqvist, också hon student på textilhögskolan i Borås, berättade om när hon presenterade sin vinnar-kollektion för ett år sedan. Den kollektionen hette ”5 i 9″ och plagg ur den blev sedemera ”Tomorrow by Emma Lindqvist” och såldes helt nyligen i utvalda Lindex-butiker.

EmmaLindqvist

Jag är sjukt nöjd över att jag lyckades haffa både kjol-shortsen och den långärmade toppen i scuba-material ur kollektionen innan de tog slut.
Way to go Lindex!

frilansfrida