Krönika i Kungälvs Posten 26 juni 2012

Vädrets makter äro omutbara.

Det blåser runt husknuten och ömsom smattrar regnet mot rutan, ömsom spricker solen igenom molntäcket. Jag sitter i fåtöljen hemma i Kungälv och skriver, trots att jag egentligen skulle varit på reklamfilmsinspelning hela dagen. Men, som sagt, ömsom vräker regnet ner. Då är det svårt att skapa vacker sommarkänsla på film, så inspelningen är skjuten på framtiden och yr-appen är välbesökt i min mobil.

Googlar man ordet ”väder” får man över 50 miljoner träffar och jag vågar gissa att näst efter naken-chock och kungafamiljen är vädret det mest tacksammas löpsedel-ämne kvällstidningsbranschen har att ta till. Och det är inte bara kvällstidningarna som frossar i väderreflekterande. Så här i stundande semestertider pratar vi väder som aldrig förr. Då och då hör man hur det raljeras över att vi svenskar så livligt diskuterar vädret. Som om vädret liksom inte är ett samtalsämne gott nog. Jag har lite svårt att förstå det. Väder engagerar. Och väder för människor samman.

Det finns något djupt demokratiskt över vädrets makter. Om det regnar eller inte, rår ingen på. Nästan ingen i alla fall. Det ryktas om att arrangörerna inför OS-invigningen i Peking 2008 sköt upp tusentals raketer i molnen för att få regnet att falla i förtid, men huruvida det stämmer eller ej är jag inte riktigt säker på och oavsett vilket kan man ju lätt konstatera att det känns lite som överkurs. Vädret gör som vädret vill.

Och även om klyschan ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” i mina öron mest låter som ett unket eko av 70-talets leka-utomhus-mani så går den att omskriva till total sanning. ”Det finns inget dåligt väder bara dålig inställning”. Och fel förväntan. För visst är det så att efter otaliga parodier på midsommarmiddagar som avnjuts i ösregn och styv kuling är det lättare att hantera en regnig dans kring lövad stång. När man vet att risken är stor att tomten får sätta hjul under medarna på släden för att kunna ta sig fram till dörren utan snö känns det mindre jobbigt att landskapet inte är gnistrande vitt i december. Förväntar man sig däremot skolboksexemplariskt väder vid ett givet tillfälle sätter man troligtvis för stor tilltro till att slumpen är välvilligt inställd. Just därför är det också extra jobbigt när det är kasst väder på utlandssemestern. Om solen inte skiner på Kanarieöarna är besvikelsen ännu större än om juli duggar bort på Marstrand. Och glöm inte: Efter regn kommer ALLTID solsken. Tillslut.

 

Bra saker med regn på sommaren:
Man behöver inte vattna trädgården.
Kön till Balder på Liseberg är kortare än någonsin.
Regnvåt skog och asfalt luktar himmelskt gott.
Det känns alltid varmare i havet när det regnar.

 

frilansfrida